menu

HOEVEEL ZAND HEB IK NODIG?

Veel mensen die zand kopen, berekenen eerst de benodigde hoeveelheid zand. Hoe de berekening in zijn werk gaat, wordt hieronder uitgelegd. 

Onze zand- en grondproducten worden uitgedrukt in m³ (kubieke meters). Om te achterhalen hoeveel zand u bijvoorbeeld voor uw bestrating nodig heeft, rekent u eerst de lengte en breedte uit in strekkende meters. Om deze dan vervolgens met elkaar te vermenigvuldigen, uitkomst is dan het aantal vierkante meters (m2).  Vervolgens vermenigvuldigt u het aantal vierkante meters (m²) met de aanvulhoogte/dikte in m1, om het aantal kuub (m³) te bepalen. Voeg ten slotte 10% extra toe, zodat er genoeg zand overblijft voor de inklinking. Zand zakt namelijk nog in als het wordt verdicht, dit heet inklinking.

Voor een zandbed van zand onder bestrating wordt een laagdikte geadviseerd van 15-20cm (bij licht gebruik) en bij zwaarder gebruik moet de laagdikte 20-40cm zijn.

VOORBEELD:

Uw tuin is 9 meter lang en 5 meter breed, het oppervlak bedraagt 9m x 5m = 45m². Wanneer u besluit om 0,20 m hoog/dik zand aan te brengen, vermenigvuldigt u het oppervlak met 0,20 m. Het aantal kuub (m³), rekening houdend met inklinken door verdichting bedraagt dan 45m² x 0,20 m x 1,10% = 9,9 m³.

 

U heeft dan afgerond 10m3 aan zand nodig.

 

Let op: Voor teelaarde wordt 15% inklinking aangehouden.

 

Uw zand direct bestellen? Ga hiervoor naar onze pagina met zandproducten.